Diş Taşı Nedir? Neden Oluşur?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Diş taşı nedir, neden oluşur sorusu günümüzde diş hekimlerine en sık sorulan sorulardan biridir. Ağız içerisinde çok sayıda ve farklı çeşitlerde bakteri bulunduğu bilinmektedir. Bakteriler tükettiğimiz gıdaların parçacıkları ile birleştiğinde dişlere zarar veren bir asit üretmesi ve plak oluşması söz konusu hale gelmektedir. Oluşan bu plağın yapışkan bir yapıya sahip olması yeterince temizlenmediği durumda gıdalardaki kalsiyum ve diğer maddeleri de toplayarak sertleşmesine neden olur. Bu durumun sonucu olarak ise diş taşı yani tartar meydana gelir.

Diş taşı dişlerin ön ve arka taraflarında diş eti çizgisi boyunca oluşmakta ve rahatsız edici bir görüntü meydana getirmektedir. Dişlerin arka taraflarında meydana gelen hafif sarı lekeler tartar oluşumunun habercisi niteliğinde değerlendirilebilir. Bu gibi bir durum gözlendiği takdirde vakit kaybetmeden bir diş hekimine muayene olmak ve gerekli tedavileri gerçekleştirmek önemlidir.

Diş Taşının Zararları

Diş taşları Dişlere olması gerektiği gibi fırçalamayı ve temizlemeyi, bunun yanı sıra diş ipi kullanmayı oldukça zorlaştıran etkenlerin başında gelir. Bu durum ise kısa bir süre içerisinde diş hassasiyeti yaşamamıza ve dişlerinizin çürümesine neden olacaktır.

Diş taşı nedir, neden oluşur sorusuna verilecek farklı cevaplar mevcut olsa da, bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli etken diş taşının pek çok farklı zararı olmasıdır. Zararlarından korunabilmek için erken evrede diş taşlarını tespit etmek ve diş hekimi tarafından tedavi edilmek gerekmektedir. Diş taşının belirtileri;

  • Normalden çok daha kırmızı bir renge sahip olan ve şişmiş gözüken diş etleri,
  • Rutin halde yapılan diş temizliğinin veya diş ipi kullanılmasının ardından görülmekte olan dişeti kanaması,
  • Diş etlerinin çok daha hassas olması ve zaman zaman ağrıması olarak özetlenebilir.

Diş taşı nedir, neden oluşur sorusuna bu şekilde cevap vermek mümkündür. Zararlarından korunmak adına diş taşı oluşumunu önlemek için alabileceğiniz çeşitli önlemler bulunmaktadır. Diş fırçalama işlemlerinin düzenli olarak gerçekleştirmek, rutin diş hekimi kontrollerinden geçmek, diş ipi kullanmak, beslenme alışkanlıklarınızı taze meyve ve sebzeler ile değiştirmek, diş hekiminizin size önerdiği gargara ile ağzınızda bulunan plak ve tartarı temizlemek bu önlemlerin arasında yer almaktadır.