Çocuklarda Yaşa Göre Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Çocuklarda yaşa göre ağız ve diş bakımı nasıl olmalıdır, en dikkat edilmesi gereken bakımların arasında yer almaktadır. Çocuğun büyüme ve gelişme evresine göre ağız bakımında çeşitli farklılıklar vardır. Bebek bir yaşına gelene kadar ağzı ve etrafını nemli bir tülbent ile temizlemek çok önemlidir. Bu süre zarfında anne babalar çocuklarının dişlerini kendileri fırçalamalıdır.

Diş Fırçalama Alışkanlığının Kazandırılmasının Önemi

Bu dönem çocuklar için bir alışma dönemi olduğu için çocukların fırçayı alıp kendi başlarına dişlerini fırçalamaları ağız ve diş sağlığı açısından çok önemlidir. 6 yaşından itibaren tüm daimi dişlerin sürmesi ile birlikte diş sağlığına çok daha büyük bir özen gösterilmesi gerekir. Karışık dişlenme aşaması olarak adlandırılan 6 ile 12 yaşları arasındaki dönem, süt ve daimi dişlerin birlikte büyüdüğü dönemdir. Bu süre zarfında süt dişi gerekli fizyolojik süre boyunca ağızda tutulmalıdır. Çocuklarda yaşa göre ağız ve diş bakımı nasıl olmalıdır sorusuna verilmesi gereken ilk yanıt, diş fırçalama alışkanlığının önemi ile ilgilidir.

Çocukluk Döneminde Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Olmalı?

1 yaşına gelindiğinde alt ve üst ön kesici dişler ağızda patlar. İlk dişin sürmesinden başlayarak her beslenmeden sonra dişler temizlenmelidir. Diş fırçalamanın en etkili yolu, işaret parmağınızın etrafına temiz bir tülbent sarmak veya bebeğinizin dişlerini temizlemek için parmak fırçası kullanmaktır. Erken çocukluk dönemindeki ağız ve diş sağlığı için daha büyük riskler oluşturan çürüklere bu aşamada dikkat edilmesi gerekir. Bu yaşlarda çeneler arasındaki yakın ilişki de tam olarak kurulur. Bu nedenle emzik kullanmak, parmak emmek gibi kötü alışkanlıklardan en geç bu zamana kadar vazgeçilmelidir. Daimi diş gelişimi çenede devam eder. Diş travması, çocukların en aktif olduğu bu dönemde yaygındır. Süt dişlerindeki travma da altta yatan kalıcı diş tohumuna zarar verebilir.

Bu nedenle bu dönemde çenede herhangi bir travma olursa mutlaka çocuğunuzun ağız ve diş sağlığını takip eden çocuk diş hekimine gösterilmelidir. Süt dişleri genellikle kendi kendine sallanmaya ve düşmeye başlar. Bundan sonra daimi dişler ağızda belirir. Ancak süt dişleri düşmeden önce daimi dişler dilden çıkmaya başlayabilir. Ebeveynlerin genellikle çok endişeli olduğu bu gibi durumlarda, çocukla ilgili endişeler yansıtılmadan mümkün olduğunca sık bir çocuk diş hekimine danışılmalıdır. Bundan sonra daimi dişler dilin hareketine göre orijinal konumlarına hareket ederler ve doğru konumlarındadırlar.

Bu dönemde süt dişlerinin arkasında sürmeye başlayan birinci azı dişleri olan altı yaş dişleri ağız ve diş sağlığı söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biridir. Bu dişler süt dişlerinin yerine geçmezler ve süt dişlerinin ikinci azı dişlerinin arkasında büyürler bu nedenle çocuk veya ebeveyn tarafından fark edilmeyebilirler. Ancak ömrünün sonuna kadar ağızda kalan ve çiğneme yüzeyinde çok derin pürüzlülük olan altı yaş dişleri, diş çürümesinden en baştan korunmalıdır. Dolayısıyla çocuklarda yaşa göre ağız ve diş bakımı nasıl olmalıdır sorusuna, ihtiyaçlara yönelik bakım yapılması gerektiği yönünde cevap verilebilir.