Çocuklarda çürük oluşmaması için neler yapılabilir sorusuna verilecek çeşitli yanıtlar vardır. Muayenelerin belirli periyodik aralıklarla yapılması ve diş fırçalama esnasında dikkat edilecek çeşitli faktörler, çocuklarda diş çürüğü olmaması adına fayda sağlayabilir.
Diş fırçasının sapı çocuğun avucuna sığmalıdır. Fırçanın uzunluğu ağza fazla girmemeli, kılları yumuşak ve bir çocuğun hassas diş etlerine uygun olmalı, ucu yuvarlak olmalıdır. Bebeğin ilk dişi çıktığında ağzı ve dişleri silikon fırça, bebek diş fırçası ve bebekler için uygun bir diş macunu ile fırçalamak doğru olacaktır. Bu yöntem diş çürümelerini önlemeyi kolaylaştırır.
Diş macunu seçimi yapılırken mutlaka bir çocuk diş hekimi desteği ile çocukların dişlerindeki çürük riski belirlenmelidir. Düşük çürük riski olan çocuklar için yutulabilir florür içermeyen macunlar uygun olabilir, ancak yüksek çürük riski olan çocuklar için uygun miktarda florür macunlar kullanılmalıdır.
Diş çürüğü çocuklarda gripten sonra en sık görülen ikinci sağlık sorunudur. Okul çağındaki çocukların yaklaşık %90'ında ve yetişkinlerin yaklaşık %100'ünde diş çürüğü vardır.
Çocukların dişlerini günde en az iki kez fırçaladığından emin olmak gerekir. Bu durum, çocukların ağızlarında meydana gelen bakterilerin çürüklere neden olmasını önlemeye yardımcı olur.
Çocuğunuzun ağzını ve dişlerini düzgün bir şekilde temizlemek için, diş fırçasını her üç ayda bir veya kılları kırıldığında değiştirin. sFırçalama sıklığı kadar fırçalama süresi de önemlidir. İdeal fırçalama süresi en az 2 dakikadır. Çocuğunuzun dişlerini 2 dakikadan az fırçalamak, dişlerin tüm yüzeylerini temizlemek için yeterli değildir ve bu nedenle ağız hijyeni açısından kusurludur.
Kıllar ıslandığında yumuşar ve yapışkan plağı etkili bir şekilde çıkaramaz. Bu nedenle çocuğunuzun dişlerini fırçalarken fırçayı ıslatmasına izin vermeyin.
Dişlerinizi tek başına fırçalamak diş ara yüzünü temizlemez. Temas yüzeylerini (diş yüzeyine temas eden kısım) etkili bir şekilde temizlemek için bir ara yüz fırçasının nasıl kullanılacağını ve tıkanmış yüzeyleri temizlemek için diş ipinin nasıl kullanılacağını öğrenmek gerekir. Diş ipi ile ara yüzeydeki plak uzaklaştırılır ve bu da çürüklerin uzak durmasını sağlar. Bu yöntem de çocuklarda çürük oluşmaması için neler yapılabilir sorusuna yanıt olarak verilebilir.
Uyku sırasında değişen biyolojik ritimler, gece tükürüğü ve diş yüzeylerinin doğal koruyucu mekanizmalarını azaltır. Bu nedenle akşamları dişlerinizi fırçalamadan yatağa gitmeniz kesinlikle önerilmez. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra gece hiçbir şey yememeye ve içmemeye de özen göstermeniz gerekmektedir. Çocuklarda çürük oluşmaması için neler yapılabilir sorusuna verilecek bu yanıtlar sayesinde çocuklar daha sağlıklı dişlere sahip olabilir.