Diş Kaplaması Nedir, Nasıl Yapılır?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Diş kaplaması nedir, nasıl yapılır günümüzde dişçilerin en sık aldığım sorulardan biridir. Dişler çeşitli sebepler dolayısıyla hasar görebilir ve hasar gören dişlerin daha estetik bir görüntüye sahip olması için yapılan restorasyonlara ise diş kaplaması adı verilir. Diş kaplaması sayesinde hastaların dişleri çok daha estetik ve hoş bir görüntüye sahip olmaktadır.

Diş kaplaması çürük veya travma sebebiyle oluşmakta olan diş kayıplarının dolguyla onaylamadığı durumlarda ve estetik olarak dişlerinin görünümünü değiştirilmesinin gerektiği durumlarda da tercih edilmektedir.

Diş Kaplaması Nasıl Yapılır?

Diş kaplaması nedir, nasıl yapılır sorusuna verilebilecek çeşitli cevaplar bulunmaktadır. Diş kaplama işlemi esnasında bazı durumlarda dişlerin bir miktar aşındırılması zorunlu hale gelebilir. Aşındırma yapılacak olan kaplamanın cinsine ve estetik beklentiye göre değişmektedir. Bazı hastaların dişlerinde herhangi bir aşındırma yapılmasına gerek duyulmaksızın da kaplama işlemi gerçekleştirilebilir.

Kaplama için kullanılan malzemeler metal ya da metal olmayan özelliklere sahiptir. Diş kaplama, dişlerin tamamen kaybedilmesine engelliyor olması sebebiyle sıklıkla tercih edilmektedir. Seramik, porselen ve zirkonyum gibi çeşitli maddeler kaplama işleminde en sık tercih edilen malzemeler arasında bulunmaktadır.

Diş kaplama uygulaması, istenilen kaplama çeşidine ve uygulanacak diş sayısına göre aynı gün tek seansta ya da 10 güne kadar varan bir tedavi sürecinde yapılabilir. Diş hekimi tarafından gerekli muayene yapıldıktan sonra hastanın şikayet ve isteklerine uygun kaplama çeşidi belirlenir.

Diş kaplama işleminin ilk aşamasında diş hekimi tarafından kaplamanın uygulanacağı dişin doğru boyutları elde edilir. Ölçüler kaplama hazırlığı için laboratuvara gönderilir. İstediğiniz renk ve ölçülerde kaplama yapılmaktadır. Kaplamalar tercih edilen kaplama malzemesi ve miktarına göre 1-2 hafta içerisinde hazır hale gelir. Kaplama uygulamasından önce dişler dikkatlice temizlenmelidir. Ağrı ve enfeksiyonu önlemek için boşlukların ve eski diş dolgularının tamamen çıkarılması gerekir.

Kaplama uygulanmadan önce, diş üzerinde doğru ve rahat olduğundan emin olmak için bir test yapılır. Deneme dişi bir süre kullanıldıktan sonra kaplama işlemi gerçekleştirilir. Dişin ön yüzeyinden yaklaşık 0,5 mm mine tabakasını kazımak ve bir diş kaplaması uygulamak gerekir. Dişe bağlı olarak yüzeyden kazıma yapmak yeterli olmayabilir. Bu gibi durumlarda dişin kenarları da lokal anestezi altında kazınarak küçültülür, bu durum hastanın bir miktar ağrı hissetmesine neden olabilir.

Kaplanacak yüzeye özel bir yapıştırıcı sürülür ve lazer ışını ile kürlenerek kalıcı hale getirilir. Hazırlanan kaplamayı dişe yapıştırarak kaplama uygulamasını tamamlanır.

Kaplama Uygulamasından Sonra Dikkat Edilecekler

Diğer diş tedavilerinin aksine, diş kaplama tedavisinin ardından yemek yiyebilir ve günlük rutininize herhangi bir bekleme süresi olmadan dönebilirsiniz. Uygulama sonrası dişlerde kalan fazla yapıştırıcı kalıntısı rahatsızlık verebilir. Ancak bu kalıntılar birkaç fırçalamadan sonra yok olur. Geçmeyen kalıntı doktor tarafından temizlenebilir. Diş kaplama tedavisi sonrası ağızda ve dişlerde hassasiyet oluşabilir. Diş kaplaması nedir, nasıl yapılır sorusuna bu şekilde cevap verilebilir.