Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Gülüş tasarımı nasıl yapılır sorusuna yanıt vermeden önce bu tasarımın ne olduğunu bilmek gerekir. Estetik diş hekimliği denilince akla gelen ilk kavramlardan biri de “gülüş tasarımı”dır. Gülüş tasarımı; çeşitli nedenlerle estetik olarak bozulmuş diş ve diş etlerinin hastanın yüz şekline ve ihtiyacına göre doğal ve güzel görünmesi işlemidir. Gülüş tasarımı, birçok sürecin ortak uygulanmasıyla gerçekleştirilen disiplinler arası bir yaklaşımdır.

Gülüş Tasarımında Neler Yapılır?

Estetik talepler hastadan hastaya değişiklik gösterdiğinden, yapılacak işlem kişiye göre belirlenir. Bu prosedürlere karar verirken yüz hatları, cinsiyet, yaş, beklentiler gibi faktörler dikkate alınır. İlk olarak, mevcut boşlukları veya diş eti hastalıklarını tedavi edin ve bir diş temizleme prosedürü uygulanır. Ardından hastanın ihtiyacına göre tedavi yöntemine karar verilir. Bu süreçler arasında Gingivektomi adı verilen diş etlerinin estetik işlemleri, diş beyazlatma yöntemleri (bleaching), implant ve protez uygulanarak diş kusurlarının giderilmesi, porselen lamina ve kaplamalar, zirkonyum kaplamalar ve ortodontik tedavi (tel tedavisi) sayılabilir.

Gülüş Tasarımında Nelere Dikkat Edilir?

Gülüş tasarımı nasıl yapılır sorusuna yanıt verirken her şeyden önce hastanın estetik beklentilerini doğru anlamak ve gülüş tasarımı ihtiyaçlarını doğru değerlendirmenin çok önemli olduğunu söylemek gerekir. Daha sonra bilgisayar ortamında özel bir program kullanılarak hastanın ağız içi ve yüz görüntüleri ölçülür ve yüz şekline göre düzeltmeler hesaplanır. Tedavi sonrası ortaya çıkacak en yakın görüntüyü hastaya sunulur ve Doktorun ortak verdiği karar doğrultusunda tedaviye başlanır.

Plan tamamlandıktan sonra ortodontik tedavi gerekmiyorsa öncelikle diş eti seviyesi bozukluğu düzeltilir. Bir diş kusuru tespit edilirse, planlı bir implantasyon prosedürü veya gerekli görülen başka bir cerrahi müdahale yapılacaktır. Diş beyazlatma işlemleri, cerrahi müdahalenin iyileşme süreci tamamlandıktan sonra ihtiyaç duyuldukça kullanılmaktadır. Bu aşamadan sonra dişin görsel ve biçimsel bozuklukları estetik bir kompozit dolgu ile giderilebilir. Bu yöntemin yeterli olmadığı durumlarda porselen laminat ve kaplamalar ve zirkonyum kaplamalar yardımcı olabilir.

Porselen laminate uygulamalarında çok az veya hiç diş aşınması görülmez. Eğer seramik veya zirkonyum uygulaması uygun görülürse bu aşamada hastanın fikri numuneye tekrar girilerek bazı modifikasyonlar yapılabilir. Tüm bu diş eti ve diş uygulama ve testlerinde, dudak şekli ve konturu da göz önünde bulundurularak istenilen tasarım oluşturulur. Özetle gülüş tasarımı nasıl yapılır sorusuna Verilmesi gereken yanıt her hasta için farklı olmaktadır.