Hareketli protezlerin temizliği nasıl yapılmalıdır sorusuna bu protezlerin temizliğinin sabit dişlerin temizliğinden oldukça farklı olduğu şeklinde yanıt vermek doğru olacaktır. Hareketli protez kullanan kişiler yemeklerden sonra dişlerini bol su ile yıkamalıdır. Protez bakım yöntemleri son zamanlarda protez kullanıcıları tarafından sıklıkla aranmaktadır. Ancak protez temizliği yapılırken en önemli soru dişlerin sabit diş mi yoksa hareketli protez mi olduğudur. Sabit dişler günde iki kez düzenli olarak fırçalanmalıdır. Ek olarak, sert dişleri temizlerken fırça veya diş ipi kullanmak bakteri plağının önlenmesine yardımcı olabilir.
Hareketli protez kullananlar gece dişlerini suda bekletmelidir. Hareketli protezler için özel olarak üretilmiş bakım tabletleri haftada iki kez kullanılmalıdır.
Protez kullananların sayısı her geçen gün artmaktadır. Protezler, takma dişler olarak da adlandırılır. Protez, doğal dişlerin yerine geçen ve hastanın diş yapısı içinde veya gecikmiş dişlerin çekiminden sonra aynı işlevi yerine getiren bir tedavi yöntemidir. Hastanın talebi üzerine şiddetli darbe sonucu kırılan dişlerin çekilip yerine protez takılması da mümkündür. Bu protezler sayesinde hastalar çekinmeden gülümseyebilmekte ve dişlerinin estetiğini yeniden kazanabilmektedirler.
Özellikle protez kullananlar protezlerini günde iki kez temizlemelidir. Bunun nedeni protezlerinizin temizlenmemesi durumunda ciddi problemler oluşabilmesidir. Gıda artıkları esas olarak temizlenmemiş takma dişlerde oluşur. Bakteriler daha sonra dişin içinde büyür ve ağız yaralarına neden olur.
Hareketli protezlerin temizliği nasıl yapılmalıdır sorusuna verilmesi gereken ilk ve en önemli yanıt her yemek ardından temizliğin mutlaka yapılması gerektiğidir. Aksi takdirde yemek artıkları protezin alt kısmında birikecektir. Ağız kokusunu önlemek için protezler çıkarılmalı ve her gece suda bırakılmalıdır. Protez temizliği yapılırken kullanılan bazı ürünler dişleri aşındırabilir ve protezin ömrünü kısaltabilir. Özellikle protezi temizlemek için çamaşır suyu veya deterjan gibi ürünlerin kullanımı kesinlikle tavsiye edilmez. Bunun yerine protezler sabaha kadar bekletilmeli ve beraberinde protezlere özel üretilmiş antibakteriyel bakım tableti eşlik etmelidir. Özellikle tam protezlerde protezleri günde 2 defa düzenli olarak temizleme jeli ve fırça ile temizlemek gerekir.
Hareketli protezlerin temizliği nasıl yapılmalıdır sorusuna bu şekilde yanıt vermek mümkün olsa da protez kullanan hastaların da yılda en az iki sefer diş hekimlerine muayene olmaları gerektiğini unutmamak gerekir. Bu muayeneler protezlerin kullanım ömrünü uzatacaktır.