Her 20 yaş dişi çekilmeli midir sorusu diş tedavileri ile ilgili en merak edilen konulardan biridir. 20 yaş dişleri ağızda en son düşen diştir. Genellikle onlu yaşlarının sonunda veya yirmili yaşlarının başında ortaya çıkarlar.
Çarpık bir yirmi yaş dişi mevcut dişleri deforme edebilir. Ağrı ve hastalığa neden olabilir.
20 yaşındaki dişlerinizin hepsinin çekilmesi gerekmez. Yirmilik dişlerin gerekli olmadığı toplumda yaygın bir kanıdır. Aksine 20 yaş dişleri fonksiyonlarını yerine getirirken normal dişlerden hiçbir farkları yoktur. Bu, karşı dişle örtüşebileceği anlamına gelir. İyi bir şekilde kullanabileceğimiz bir diştir ve düzgün çalışıyorsa ağızda kalması en mantıklısı olacaktır.
Dişlere bir köprü yapılması gerektiğinde tutulacak ilk dişler 20 yaş dişleridir. Bu nedenle 20 yaş dişleri, doğru konumlanıp düzgün bir şekilde çıkarlarsa ve etraflarında kist veya tümörlere bağlı herhangi bir patolojik durum yoksa diğer dişler gibi korunması gereken dişlerdir.
Tam sürmüş bir 20 yaş dişi ağızda kapalı ise (karşıt diş varsa) ve 20 yaş dişi doğru pozisyonda ve sağlıklı ise çekilmesine gerek yoktur. Bununla birlikte, 20 yaş dişlerinin temizlenmesi zordur çünkü derinlerdedirler ve genellikle çürümeye eğilimlidirler. Yanlış sürülmüş (yanağa doğru) dişler yanağın ısırmasına neden olur. Bu nedenlerle geri çekilmelidirler. 20 yaşında ağızda çıkan dişlerde, diş etleri ile dişler arasında bakteri birikmesi nedeniyle perikoronit (diş eti iltihabı) gelişebilir. Bu olduğunda, yüzde şişme, ağrı, kısıtlı ağız açma ve ateşe neden olabilen bir maksillofasiyal apse gelişir. Etkilenen 20 yaş dişinin etrafındaki kese kiste dönüşebilir. Yatar dişler ön dişlerde çürüklere ve dişlerin sıkışmasına neden olabilir. Ancak elbette her 20 yaş dişi çekilmeli midir sorusuna verilmesi gereken yanıt, böyle bir durumun olmadığıdır.
20 yaş dişlerinin çekilmesi için şu durumlar oluşmalıdır;
Bu gibi durumlarda yirmi yaş dişi çekilmelidir. Bir kişinin 20 yaş dişleri ağrı yapmıyorsa çekilmesine gerek yoktur. Dolayısıyla her 20 yaş dişi çekilmeli midir böyle bir zorunluluğun olmadığı yanıtı verilmelidir.