İç kaynaklı ya da dış kaynaklı nedenlerle beyazlığını kaybetmiş, renklenmiş ve estetiğini yitirmiş dişler çeşitli sistemlerle daha estetik ve beyaz hale getirilebilmektedir.
Diş beyazlatma için piyasada değişik ürünler mevcuttur.
**Beyazlatma esas olarak ikiye ayrılır:
1- Office Bleaching : Klinikte doktor kontrolünde uygulanan beyazlatma sistemleri
2 - Home Bleaching : Hastanın evde uygulayabileceği beyazlatma sistemleri
Klinisyenin uyguladığı sistemde klinik ortamında ortalama bir saat içerisinde uygulama yapılabilmektedir. İşlem öncesinde diş taşı temizliği yapılır. Tüm yumuşak dokular ışıkla sertleşen bir bariyerle izole edildikten sonra, beyazlatma jeli dişlere uygulanır ve ışıkla aktive edilir. İstenilen beyazlığa gelinceye kadar işlem iki veya üç kez tekrarlanır. Beyazlatmanın başarısı ve sürekliliği için hekim tarafından hazırlanan kişiye özel plaklarla destekleyici home bleaching uygulanabilir.
**Beyazlatma sonrası dikkat edilmesi gerekenler:
Beyazlatma sonrası her hastada az ya da çok hassasiyet görülmektedir. Bu hassasiyet üç gün içerisinde kaybolmaktadır. İşlemden yarım saat önce ağrı kesici ilaç kullanımı bu hassasiyeti en az düzeye indirecektir. İlk birkaç gün soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır. Hekiminizin önerdiği hassasiyet giderici macun kullanımı bu sorunu azaltacaktır. Özellikle ilk üç gün (ideal olarak bir hafta on gün) her türlü renk verici yiyecek ve içecekten (sigara, çay, kahve ,karamel, şalgam,kırmızı şarap, vişne , salça, vb.) uzak durulmalıdır. Günde en az iki kez diş fırçalayan, altı ayda bir düzenli kontrollerini yaptıran, sigara kullanmayan ve aşırı çay, kahve tüketmeyen hastalarda beyazlatmanın etkisi uzun sürer. İki üç yılda bir evde tipi beyazlatma ile desteklenebilmektedir.